Aktuality 2017


Oslava založení čs. státu a udělení ocenění dobrovolníkům

Dne 28.10.2017 jsme si připomněli před Muzeem K-S 14 „U cihelny“ v tradiční spolupráci s Východočeským klubem celních veteránů a hosty ze Slovenska, Česka a za účasti starostky města Králíky J. Ponocné, starosty města Horní Jelení P. Tupce a ředitelů celních úřadů Hradec Králové a Pardubic plk. Boudy a plk. Pražáka založení samostatného čs. státu. Současně jsme uctili památku zavražděných příslušníků Finanční stráže v roce 1938 a připomněli si těžké okamžiky historie naší republiky. Tradiční je také ocenění dárců, dobrovolníků a mecenášů Muzea K-S 14, kteří obětovali svůj volný čas, finanční prostředky nebo znalosti ve prospěch spolku provozujícího Muzeum K-S 14. Tito převzali z rukou ředitele Muzea Ing. Richarda M. Sichy Záslužnou medaili Pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“ I. stupně. Mezi oceněnými byli letos historička Mgr. Lucie Votrubcová, za dlouholeté dobrovolnictví, por. Bc. Martina Kolinská, za dlouhodobou odborná pomoc a dárcovství, Ing. Jaroslav Šrámek, za dlouhodobou podporu a dárcovství, Oldřich Roušavý, za dlouhodobé dobrovolnictví, plk. Vladimír Lang, za pomoc a dárcovství, archivářka a průvodkyně Bc. Aneta Novotná, za dlouhodobé dobrovolnictví, Václav Vlček, kpt. v.v., za dlouhodobou odbornou pomoc a dárcovství. Slavnostní salvy čestné jednotky CS byly také důkazem, že i spolupracující spolky a dobrovolníci dokáží důstojně oslavit svátek republiky. Spolupráce s celníky je s ohledem na zachycená témata již samozřejmostí.

Fotogalerie z akce zde.

Oslava založení čs. státu a udělení ocenění dobrovolníkům

Foto: J. Fajstavrová



Světla nad bunkry
www.svetlanadbunkry.cz

Akce Světla nad bunkry



Návštěva náčelníka generálního štábu AČR

V rámci ozvěn akce Cihelna 2017 jsme měli možnost uvítat dne 19.8.2017 opět návštěvu náčelníka generálního štábu AČR arm. gen. Josefa Bečváře, který navštívil naše expozice, tentokrát v doprovodu své manželky.

Po seznámení se s aktuální situací v pevnostním Muzeu a novinkami se také poklonil památce zesnulého četaře Arnošta Hrada v podzemí. Jsme potěšeni, že i při natolik náročné akci si najdou představitelé armády čas k tichému zamyšlení nad našimi pohnutými národními dějinami v místě k tomu určenému. Není náhoda, že pana arm. gen. Bečváře provázel náš dlouholetý průvodce a profesionální voják nrtm. Lukáš Pernický, který spojuje již 13 let svůj volný čas neodmyslitelně s naší pevností jako průvodce a v rámci akce Den Sil podpory AČR CIHELNA 2017 se také obětavě staral v rámci kulturního programu o vice než 300 vojáků AČR, příslušníků Policie a integrovaného zahraného sytému, které provedl na pevnosti a přednášel problematiku obrany v roce 1938. Nrtm. Pernický převzal při této příležitosti z rukou gen. Bečváře pamětní medaili NGŠ. Ocenění za dobrovolníky Muzea K-S 14 převzal také Ing. Richard M. Sicha.

Foto: A. Neterda, st.

Návštěva náčelníka generálního štábu AČR   Návštěva náčelníka generálního štábu AČR

Návštěva náčelníka generálního štábu AČR   Návštěva náčelníka generálního štábu AČR

Návštěva náčelníka generálního štábu AČR



Den sil podpory AČR - CIHELNA 2017


Plakát z akce Den sil podpory AČR - CIHELNA 2017
Program z akce Den sil podpory AČR - CIHELNA 2017



Pěchotní srub U Cihelny navštívila Zdena Mašínová

(18. 6. 2017) Králíky - Již potřetí do pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny" v Králíkách, který se nachází v těsné blízkosti tamního vojenského muzea, v sobotu zavítala Zdena Mašínová - dcera bývalého příslušníka československých legií v Rusku Josefa Mašína a sestra odbojářů Ctirada a Josefa Mašínových.

Třiaosmdesátiletá Zdena Mašínová si tu prohlédla dvě kasematy, v jedné z nich mimo jiné o čerstvě instalovanou expozici na památku jejího otce - Josefa Mašína, která obsahuje dva kufry, hřebeny a několik dalších předmětů z dochované pozůstalosti po generálovi, od jehož popravy letos uplyne pětasedmdesát let.

Zdena Mašínová si také prohlédla nově vznikající muzeum celnictví, které už brzy připomene život celníků a pašeráků v dalších prostorách Muzea K-S 14 v budově na náměstí v Králíkách.

Text a foto: Iva Janoušková
Zdroj: http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/pechotni-srub-u-cihelny-navstivila-zdena-masinova-20170618.html

Pěchotní srub U Cihelny navštívila Zdena Mašínová   Pěchotní srub U Cihelny navštívila Zdena Mašínová

Pěchotní srub U Cihelny navštívila Zdena Mašínová   Pěchotní srub U Cihelny navštívila Zdena Mašínová



Návštěva rakouské armádní delegace

Delegace štábních praporčíků rakouské armády navštívila naše Muzeum K-S 14 "U cihelny" ve čtvrtek dne 15. června 2017 v doprovodu pana T. Reimera ze spolupracující Vojenské střední školy v Moravské Třebové. Rakouští kolegové si se zájmem prohlédli expozice o čs. opevnění a založení čs. státu včetně rakouské části společné historie v pravé kasematě srubu, která je ozvláštněna unikátními fotografiemi z převratu na Moravě v roce 1918 a legionářskými sbírkami. Zajímavým k vidění ze společné historie byl také raritní exponát z tohoto období, katalog poslanců Říšské rady ve Vídni z přelomu 19. a 20. století, v němž je vyobrazen T. Masaryk jako poslanec tohoto orgánu. Hosté se seznámili také s pohnutým osudem opevnění a četaře Arnošta Hrada.

Foto: T. Reimer

Návštěva rakouské armádní delegace   Návštěva rakouské armádní delegace

Návštěva rakouské armádní delegace   Návštěva rakouské armádní delegace

Návštěva rakouské armádní delegace   Návštěva rakouské armádní delegace



V Králíkách vzniká expozice věnovaná historii celnictví

https://www.ceskenoviny.cz/index_img.php?id=403058



Pochod Finanční stráže RČS


Pozvánka na vzpomínku



VHK Erika Brno, o. s. uvádí dokumentární film
Řeholníci z Hory Matky Boží (mp4 - 43 MB)

VHK Erika Brno, o. s. uvádí dokumentární film



Odkazy na ZŘIZOVATELE A NAŠE DALŠÍ EXPOZICE

Naleznete zde zřizovatele Muzea – Vojensko-historický klub Erika Brno a naše další aktivity, na kterých se podílíme.

Vojensko-historický klub Erika Brno

Vojensko-historický klub Erika Brno byl založen v roce 1996 jako nevládní nezisková organizace a byl registrován MV ČR jako občanské sdružení. Nyní je spolkem a je registrován u Krajského soudu v Brně. Sdružuje amatérské i profesionální zájemce nejen o vojenskou historii. Členové jsou podle svého zaměření organizováni v příslušných sekcích.

Východočeský památník celnictví

Celnictví je jedním z nejstarších „řemesel“ – setkáme se s ním už ve starověkém Egyptě. Právě toto období otevírá expozici Východočeského památníku celnictví, kterou jsme pojali velmi moderně a živě. Provedeme vás všemi historickými obdobími, která vývoj celnictví ovlivnila. Jeho dějiny jsme dosadili do širších dějinných souvislostí.

Památník obětem internace Králíky

Památník s historickou expozicí je připomínkou internace řeholníků, kteří byli na základě tzv. státem řízené centralizace deportováni a byli na tomto místě v období let 1950–1961 komunistickým režimem omezeni na osobní svobodě. Seznamte se s historií našeho regionu a s prvním Památníkem tohoto typu v České republice.